Verlies & rouwbegeleiding

“Soms moet je accepteren dat het leven nooit meer wordt zoals het was en dat een ander leven als verwacht ook mooi kan zijn”

Brenda van Zanden

Rouw- en verliesbegeleider
Holistisch therapeut/coach

Ik ben Brenda van Zanden, rouw- en verliesbegeleider in Haule (Fr.)

Waarin ik mij onderscheid als rouwbegeleider is dat ik ook lichaamsgericht werk. Ik werk vanuit een
holistische visie. Dus als het bijvoorbeeld verdriet zich vast zet in de borst dan kan ik eventueel energie/massage technieken toepassen om dit verdriet los te maken. Ik richt me op de ademhaling van de client, vaak vergeten we in stressvolle, zware tijden om goed adem te halen.

Verder merk ik dat mensen het prettig vinden dat ik ervaringsdeskundige ben, dit helpt heel erg bij het erkennen en herkennen. Ik heb ook aardig wat kennis over voeding en hoe helpend een gezond voedingspatroon kan zijn in tijden van rouw. Ik ben van nature aards en zacht, dit helpt me ook om goed voor mezelf te zorgen tijdens gesprekken. Rouw & verlies gaat over serieuze onderwerpen, maar ik breng zeker wat humor in tijdens de gesprekken.

Mijn aanbod

Individuele begeleiding

€ 85 per uur (vrijgesteld van BTW)
op locatie of online

Traject van 8 gesprekken

‘Boost your Light’

€ 600,– (vrijgesteld van BTW)

Herken jij je hierin?

  • Leuk allemaal die goedbedoelde adviezen, maar waar je echt behoefte aan hebt is een luisterend oor.
  • Door alles wat er gebeurt in je leven herken je jezelf niet meer.
  • Doodmoe word je van het gepingpong tussen allerlei verschillende emoties.
  • Je omgeving snapt niet dat je niet ‘gewoon’ verder kan gaan met je leven.
  • Je reageert vaak boos en geirriteerd op alles en iedereen.
  • Eenzaam voel je je, omdat bijna niemand begrijpt waar jij doorheen gaat.
  • Je vindt het lastig om hulp te vragen.

 

Wat is jouw pad van rouw?

Mocht je net als mij niet geleerd hebben hoe om te gaan met rouw & verlies, weet dan dat het mogelijk is om dit wel te leren. Ik heb (met hulp van rouwbegeleiding) geleerd om anders om te gaan met mijn rouw & verlies. Ik vind het een groot cadeau aan mezelf en aan mijn kinderen dat ik met hun kan praten over de dood en andere vormen van verlies. Ik weet dat ze daar voor nu en later heel veel aan gaan hebben.

Je mag jezelf toestemming geven om te onderzoeken wat je eigen pad van rouw is.

Troostend & verwarmend

Erkennen

Rouw is gewoon heel ingewikkeld. Het verloopt niet via een vaststaand stappenplan. Dit erkennen kan een eerste stap zijn naar meer rust & ruimte. Rouw is een multidimensionaal proces (denken, emoties, gedrag, fysiek).

Herkennen

Wat heb je meegekregen van je ouders ten aanzien van omgaan met rouw & verlies? Wat heb je in de loop van de jaren zelf geleerd over het omgaan met rouw & verlies? Mooie uitnodiging om daar zelf eens bij stil te staan. Dit gaf mij het inzicht dat je het niet hoeft te doen zoals je ouders het deden, dat je daar ook een andere keuze in hebt.

Helen

De moed hebben om te kijken naar wat er is, hoe moeilijk of hoe pijnlijk ook. Om enerzijds niet overspoeld te worden voor wat er gebeurt en anderzijds niet de blik er van af wenden. Kijken om te kunnen kiezen hoe je ermee omgaat. Het kan je helpen met het relativeren of aanvaarden van bepaalde zaken in je leven.

Wat Brenda me brengt in tijden van levende rouw (in mijn geval een blijvende fysieke beperking) is verbinding met mijn gevoel, vermindering van stress, loslaten van wat niet meer kan en een luisterend oor zonder oordeel. Dat helpt me door deze tijd heen. En straks hopelijk richting een nieuwe toekomst.

Anoniem

Ik zat best wel in de negatieve kant toen ik bij je kwam. Ondanks dat ik graag naar de positieve wilde maar nog niet goed wist hoe de negatieve spiraal te doorbreken. Dit gaat nu beter, ik weet steeds beter wat ik nodig heb om te voelen wat ik op dat moment nodig heb.

Esther

Ik vond het echt superfijn om de gesprekken af en toe te hebben met je! Je doet het op een fijne manier, positief en oprecht. Aan de ene kant vind ik je praktisch en geef je tips daarin maar geef je ook veel aandacht aan gevoel. Dankjewel daarvoor.

Helene